Speelgoed 1 jaar: dit vindt elke baby leuk

Speelgoed voor 1 jaar oude kinderen kopen is lang niet altijd even eenvoudig. Natuurlijk is er volop speelgoed te vinden, maar daardoor wordt het niet per definitie eenvoudiger.

Sterker nog: wanneer je meer keuze hebt, ga je wellicht ook juist meer twijfelen. Daarom geef ik  tips, waardoor het eenvoudiger wordt om leuk en tegelijkertijd leerzaam speelgoed voor 1 jaar oude kinderen uit te zoeken. Op deze leeftijd ontdekt de kleine vele nieuwe dingen.  Educatief speelgoed, maar ook hulp bij het leren lopen zijn dankbare cadeautjes.

Hieronder vertellen we je alles wat je zou moeten weten speelgoed voor 1 jaar oude kinderen!

speelgoed 1 jaar: dit vinden meisjes en jongens leuk

Verschillen tussen jongens en meiden

Laten we allereerst eens kijken naar het verschil tussen jongens en meiden. Hoewel het natuurlijk niet zo is dat meisjes alleen maar met roze poppen spelen en jongens het liefst met blauwe auto’s, zijn er wel degelijk verschillen tussen kinderen van beide geslachten te zien. Wanneer je speelgoed voor 1 jaar oude kinderen koopt, iets om rekening mee te houden.

Zo blijkt uit onderzoek dat jongens liever naar objecten kijken en meisjes juist weer liever naar gezichten. Met betrekking tot speelgoed kiezen meisjes van een jaar het liefst voor zacht en lichtgekleurd speelgoed zoals bijvoorbeeld knuffels.

Jongens hebben juist een voorkeur voor hard speelgoed dat felgekleurd is. Deze tegenstellingen zijn terug te leiden tot de hormonen van kinderen. Jongens beschikken namelijk over testosteron en meisjes over progesteron.

Verder verschillen jongens en meisjes in hun ontwikkeling waardoor ze verschillende voorkeuren hebben. Dat leidt bijvoorbeeld tot ander speelgedrag. Meisjes houden bijvoorbeeld van een grote fantasie en kunnen urenlang stil spelen en hun eigen verhaal verzinnen, terwijl jongens vaak van snelheid, kracht en competitie houden.

Het is overigens goed om te beseffen dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Het is wel verstandig om bij speelgoed voor 1 jaar oude kinderen te kiezen voor diversiteit. Alleen maar met hetzelfde soort speelgoed spelen, is namelijk minder goed voor de ontwikkeling.

Speelgoed met uitdaging!

Natuurlijk wil je dat de kleine het vooral naar zijn of haar zin heeft als er gespeeld wordt. Bij speelgoed voor kinderen van één, zijn er echter nog wel meer facetten die een rol spelen. Zo kun je met het aanschaffen van het juiste speelgoed zorgen dat de kleine ook daadwerkelijk iets leert.

Het één hoeft het andere trouwens helemaal niet uit te sluiten. Er is meer dan genoeg speelgoed voor 1 jaar oude kinderen te vinden dat niet alleen ontzettend leuk is, maar tegelijkertijd leerzaam. Bovendien houden veel kinderen van een uitdaging en dat is bij leerzaam speelgoed natuurlijk wel het geval.

Overigens valt speelgoed met een uitdaging op te delen in verschillende categorieën:

  • Motoriek
  • Loopspeelgoed
  • Educatief

Ondersteuning van de motoriek

rammelaars en ontdekken van vormen en materialen

Kinderen blijven zich totdat ze volwassen zijn motorisch ontwikkelen. Vooral in de eerste jaren als peuter zijn de veranderingen echter enorm.

Alles is nieuw en werkelijk alles moet aangeleerd worden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan grove motoriek, maar bij kinderen van 1 jaar speelt ook de fijne motoriek al een belangrijke rol.

Het mag dan ook geen wonder heten dat er veel speelgoed voor een jaar oude kinderen te vinden is dat hier op inspeelt. Speelgoed als rammelaars of dat vastgepakt kan worden is daarom ook waanzinnig populair. Er is echter nog veel meer speelgoed te vinden op motorisch gebied dat zeer geschikt is voor kinderen van 1 jaar.

LoopspeelgoedSpelend leren lopen

Rond het eerste levensjaar gaan de kinderen voor het eerst op eigen benen staan. Letterlijk dan. Dat is namelijk meestal de periode waarin ze leren lopen.

Dat gaat uiteraard met vallen en opstaan. Maar als speelgoed daarbij kan helpen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Gelukkig is er heel veel speelgoed dat peuters helpt om te leren lopen. Dit loopspeelgoed is in heel veel uitvoeringen beschikbaar. Daardoor kun je loopspeelgoed uitkiezen dat ook nog eens ontzettend leuk is voor de kleine! Denk bijvoorbeeld aan een hobbelpaard of een loopwagen die is uitgevoerd in het favoriete thema van het kind zoals Bumba of Woezel en Pip.

De mogelijkheden zijn eindeloos waardoor je het leren lopen én plezier kunt combineren!

Educatief: leuk en toch leerzaamLeer vormen ontdekken en ondersteun de motoriek

Tot slot bestaat er ook nog educatief speelgoed. Dat is eigenlijk al het speelgoed waarmee de kinderen wat leren. Denk daarbij aan speelgoed waarmee ze op een leuke en grappige manier kennis maken met kleuren en vormen.

Ook ander speelgoed waarmee van alles geleerd kan worden behoort tot de mogelijkheden. Eigenlijk is vrijwel al het speelgoed voor 1 jaar oude kinderen educatief aangezien ze ontzettend veel leren en de ontwikkelaars van het speelgoed daar uiteraard rekening mee houden bij het maken en ontwerpen van het speelgoed. Educatief speelgoed is dan ook een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een leuk en tegelijkertijd verantwoord cadeautje voor een 1 jarig kind!

 

Speelgoed 1 jaar: Wat vinden kids leuk?

Nu we hebben gekeken naar de verschillen tussen jongens en meisjes, wat dat voor invloed op de keuze voor speelgoed heeft en welke soorten speelgoed er eigenlijk zijn, is er nog iets belangrijks dat je zeker niet moet vergeten.

Wanneer je speelgoed voor een 1 jaar oud kind koopt, wil je namelijk ook gewoon dat ze er heel veel plezier mee beleven. Het is dus verstandig om te weten wat de kids van 1 jaar nu eigenlijk precies leuk vinden.

Natuurlijk heeft dat ook grotendeels met de interesse te maken en of het een jongen of een meisje is. Er zijn echter ook genoeg algemene dingen te vertellen over wat een 1-jarig kind leuk vindt aan speelgoed.

Allereerst zijn kinderen op die leeftijd ontzettend leergierig en nieuwsgierig. Speelgoed met een beetje uitdaging, op welk gebied dan ook, doet het daarom altijd goed. Daarnaast houden kinderen  van veel verschillende vormen en kleuren.

Tot is thematisch speelgoed altijd goed, juist voor deze leeftijd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Nijntje, Woezel en Pip en natuurlijk Bumba. De kids kennen deze figuren in de meeste gevallen al van TV of filmpjes en vinden dit thematische speelgoed dan ook erg leuk.